Ο Λοβέρδος κόντρα στην “γραμμή” του ΠΑΣΟΚ για το νομοσχέδιο του ΕΣΥ


Θετική άποψη για μία από τις βασικότερες διατάξεις του νομοσχεδίου για το ΕΣΥ που συγκεντρώνει την μήνιν του προέδρου του ΠΑΣΟΚ/Κινήματος Αλλαγής Νίκου Ανδρουλάκη εξέφρασε ο Ανδρέας Λοβέρδος, αλλά τελικά συντάχθηκε με την γραμμή του κόμματος στη σχετική ψηφοφορία.

Όπως έγινε γνωστό, ο κ. Λοβέρδος εξέφρασε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ θετική άποψη για το άρθρο 10 του νομοσχεδίου για το ΕΣΥ που αποτέλεσε «κόκκινο πανί» για την Χαριλάου Τρικούπη καθώς επιτρέπει στους γιατρούς του ΕΣΥ να λειτουργούν ταυτόχρονα και ιδιωτικά ιατρεία. Μάλιστα αποκαλύφθηκε ότι ο κ. Λοβέρδος, ο οποίος είχε καταλάβει την τρίτη θέση στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ στις τελευταίες εσωκομματικές εκλογές, δεν συνυπέγραψε το αίτημα των άλλων βουλευτών του κόμματός για τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας επί του συγκεκριμένου άρθρου (καθώς και του άρθρου 7).

Ανδρουλάκης: Πλήρης αποδιάρθρωση του ΕΣΥ

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης, αλλά και σύσσωμο το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ έχουν εξαπολύσει μύδρους κατά των άρθρων 10 και 7 καταγγέλλοντας ότι καταργούν την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση των νοσοκομειακών γιατρών και μετατρέπουν ένα δημόσιο και κοινωνικό αγαθό σε αντικείμενο της ιδιωτικής αγοράς. «Ο δημόσιος χαρακτήρας του ΕΣΥ σήμερα βλέπουμε ότι θυσιάζεται στο βωμό της εξυπηρέτησης των μικρών ή μεγαλύτερων οικονομικών συμφερόντων» δήλωσε χαρακτηριστικά χθες ο επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ/Κινήματος Αλλαγής. «Μετά τη δεκαετή οικονομική κρίση και την πανδημία, αντί η κυβέρνηση να ενισχύσει το ΕΣΥ και την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, να δώσει κίνητρα για την αρτιότερη στελέχωσή του, αλλά και να κατευθύνει γενναίους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης στην Υγεία ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων ευρωπαϊκών χωρών, επιλέγει να φέρει ένα νομοσχέδιο με το οποίο διαφωνούμε κάθετα, γιατί αποδιαρθρώνει πλήρως το Εθνικό Σύστημα Υγείας» είχε δηλώσει επίσης ο κ. Ανδρουλάκης τασσόμενος αναφανδόν κατά των εν λόγω διατάξεων.

Πάντως, παρά τη θετική άποψή του για τη συγκεκριμένη κυβερνητική νομοθετική πρωτοβουλία ο κ. Λοβέρδος τελικά συντάχθηκε στην κοινοβουλευτική ψηφοφορία με την κομματική γραμμή και καταψήφισε το επίμαχο άρθρο, αποφεύγοντας τον κίνδυνο πειθαρχικού ελέγχου. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Λοβέρδος έχει διαφοροποιηθεί στο πρόσφατο παρελθόν και για ένα άλλο εμβληματικό ζήτημα για το ΠΑΣΟΚ, την παρακολούθηση του προέδρου του από την ΕΥΠ και το Predator. Ειδικότερα το καλοκαίρι είχε δηλώσει ότι οι υποκλοπές δεν αποτελούν λόγο προσφυγής στις κάλπες. Σημειώνεται, βέβαια, ότι ο κ. Λοβέρδος είχε εκφράσει θέσεις πλησιέστερα στη ΝΔ και πριν από την εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη με χαρακτηριστικότερη περίπτωση τη θετική στάση του στην τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα από τη ΝΔ τον Σεπτέμβριο του 2021.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο >>

Πηγή:politeianews.gr