Πάτρα: Ξεκινούν σήμερα οι εορτασμοί για την 58η επέτειο από την επανακομιδή της Τιμίας Κάρας του Αποστόλου Ανδρέα


«Χάρη στον Απόστολο Ανδρέα η Πάτρα φέρει τον τίτλο της αποστολικής πόλης. Και η Μητρόπολή μας, ονομάζεται Αποστολική Μητρόπολη».

Με αυτόν τον τρόπο έκλεισε τις τοποθετήσεις του ο Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος στο κάλεσμα που απεύθυνε χθες προς όλους τους πιστούς να δώσουν «παρών» στους εορτασμούς για την 58η επέτειο από την επανακομιδή της Τιμίας Κάρας του Αγίου Ανδρέα από τη Ρώμη στην Πάτρα.

«Αφού σας ευχαριστήσω όλους για τη συμμετοχή σας στην επιτυχημένη συναυλία που συνδιοργανώσαμε με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για τη Μικρασιατική καταστροφή, έχοντας τόσο εθνικό, όσο και φιλανθρωπικό σκοπό, θα ήθελα να σας προσκαλέσω στους εορτασμούς για την επέτειο της επιστροφής της Τιμίας Κάρας του Αγίου Ανδρέα στην πόλη μας από την Εσπερία», ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του Σεβασμιώτατου.

Ο Μητροπολίτης Πατρών έκανε ειδική αναφορά στο ιστορικό της επανακομιδής, ξεκινώντας από το παρελθόν και τα χρόνια του Θωμά Παλαιολόγου, ο οποίος είχε παραδώσει αμέσως μετά την Αλωση της Κωνσταντινούπολης την Τιμία Κάρα στους Δυτικούς για να την προστατέψουν και φτάνοντας μέχρι τον 20ό αιώνα και συγκεκριμένα στο 1964, όταν ο «χαριτόβρυτος θησαυρός», όπως τον ονόμασε χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος, επέστρεψε στην πόλη που μαρτύρησε ο Πρωτόκλητος.

ΥΨΗΛΕΣ ΠΑΡΟΥΣΙΕΣ

Ειδική αναφορά θα πρέπει να γίνει και στις υψηλές παρουσίες Αρχιερέων από άλλες Μητροπόλεις εντός κι εκτός Ελλάδας. Συγκεκριμένα, στους φετινούς εορτασμούς θα δώσουν «το παρών» ο αντιπρόεδρος της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, Μητροπολίτης Ζιχνών και Νευροκοπίου κ. Ιερόθεος, ο οποίος θα εκπροσωπήσει και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδας κ. Ιερώνυμο, ο Μητροπολίτης Αξώμης από το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας κ. Δανιήλ και ο Μητροπολίτης Πολυανής και Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίος. Οικοδεσπότες φυσικά των εορτασμών θα είναι ο Μητροπολίτης Πατρών και ο Επίσκοπος Κερνίτσης κ. Χρύσανθος.

• Το σημερινό και αυριανό πρόγραμμα ακολουθιών στον νέο ιερό ναό του Αγίου Ανδρέα έχει ως εξής:

ΣΑΒΒΑΤΟ 24/9

7μ.μ.: Μέγας Πολυαρχιερατικός Εσπερινός.

ΚΥΡΙΑΚΗ 25/9

7.30-10π.μ.: Ορθρος-Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία (θα μεταδοθεί ζωντανά από την ΕΡΤ, το Α΄ Πρόγραμμα, την ΕΡΑ Πάτρας και την ERT World).

5.45μ.μ.: Εκκίνηση ιερής λιτανείας από τον νέο ιερό ναό του Αγίου Ανδρέα-αγιασμός-επιβίβαση σε πλοιάρια-αποβίβαση στην προβλήτα Αγίου Νικολάου.

7μ.μ.: Δοξολογία στην πλατεία Τριών Συμμάχων-εκκίνηση λιτανείας προς τον ιερό ναό του Αγίου Ανδρέα.
Στη διάρκεια των εορτασμών θα πραγματοποιηθεί και η χειρονία ενός νέου διακόνου.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΚΑΙ Ο ΡΙΓΑΝΟΚΑΜΠΟΣ

Συνεχίζονται οι ετοιμασίες και στην ενορία της Αγίας Ειρήνης Ριγανοκάμπου με αφορμή την 20ή επέτειο από την επανακομιδή της Τιμίας Κάρας της ομώνυμης Αγίας από τη γαλλική μονή Οτεκόμπ στην πόλη και στην περιοχή όπου φυλασσόταν μέχρι το 1231, όταν ο Λατίνος Αρχιεπίσκοπος Πάτρας Αντέλμος την υπεξαίρεσε και τη μετέφερε από την Πάτρα στη Δύση.

Οι εορτασμοί στον ιερό ναό της Αγίας Ειρήνης Ριγανοκάμπου θα είναι λαμπροί, με το πρόγραμμα των ακολουθιών να έχει ως εξής:

ΣΑΒΒΑΤΟ 1/10: Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός μετ΄ αρτοκλασίας και θείου κηρύγματος (6.30μ.μ.).

ΚΥΡΙΑΚΗ 2/10: Αρχιερατική Πανηγυρική Θεία Λειτουργία (7-10π.μ.). Εσπερινός και ιερή παράκληση στην οποία θα προστεί και θα μιλήσει ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών και ηγούμενος της ιεράς μονής Αγίων Πάντων Τριταίας, Αρχιμανδρίτης π. Αρτέμιος Αργυρόπουλος (6μ.μ.).

ΔΕΥΤΕΡΑ 3/10: Ακολουθία του Αγίου Ευχελαίου (6μ.μ.).

 

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο >>

Πηγή:pelop.gr